Banklån

Bankerne tilbyder en dag en række forskellige lån. Ved nogle lån skal du købe noget bestemt for det. Det kan for eksempel være et hus, et sommerhus eller en bil. Ved andre former for lån kan du selv vælge, hvad du vil bruge pengene på. Det kaldes et forbrugslån. Du kan få alle typer af lån hos en bank. Når du gerne vil låne penge, er det altid en god ide, at du kontakter din bank for at høre, hvad du har af muligheder for at låne penge hos dem.


Lånets størrelse afhænger af din indtægt


Når du vil tage et lån, afhænger lånets størrelse altid af, hvor meget du tjener. Jo flere penge du tjener, jo flere penge kan du som regel låne. Banken vil gerne være sikker på at kunne få sine penge tilbage. Samtidig vil de gerne hjælpe dig til, at din økonomi kan hænge så godt sammen som muligt. Derfor vil de sige nej til at give dig et lån, hvis de mener, at du kommer til at have få for penge til dig selv, når du skal betale af på lånet.

Ved alle former for lån vil banken tage udgangspunkt i, hvordan din nuværende økonomiske situation er. Udfra det laver de beregningerne, så du kan finde ud af, hvor meget du kan låne.

Det er altid en god ide, at du taler med forskellige banker om, hvor mange penge du kan låne hos dem. Det er nemlig forskelligt fra bank til bank, hvor mange penge de kræver, at du skal have for at kunne låne pengene. Hos nogle banker har de en grænse for, hvor mange penge du skal have til dig selv hver måned. Hos andre banker har de en anden grænse for, hvor mange penge du skal have.


Banklån til at købe bolig for


Hvis du vil købe en bolig, kan du enten tage et banklån eller et realkreditlån til at købe boligen for. I det tilfælde vil det være relevant, at du taler med både flere forskellige banker og flere forskellige realkreditinstitutter for at finde frem til det billigste. Der kan være mange penge at spare på at vælge det billige frem for det dyre, hvis de ellers giver nogenlunde den samme service.

Når du skal købe en bolig, skal du altid have mindst 5 % af boligens værdi selv. Du skal altså have en lille opsparing for at kunne købe en bolig. Derudover er det vigtigt, at du også har penge til at betale udgifter til advokater, forsikringer, tinglysning af skødet og lignende. Det kommer alt sammen udover prisen på at købe boligen.

Selve boligen må du finansiere med 80 % af det boligbanklån eller 80 % realkreditlån. Du skal selv have 5 % af prisen på huset. De sidste 15 % låner du som regel i banken, hvis du ikke har pengene. Du skal derfor typisk have flere lån for at kunne købe en bolig.


Vær forberedt, når du skal tale med banken


Hvis du gerne vil have en ide om, hvilket banklån til bolig der er billigst, kan du via mange bankers hjemmesider danne dig et cirka overblik over, hvad det vil koste dig at tage et boliglån hos dem. Der er nemlig mange banker, der har lavet en beregner, hvor du kan indtaste, hvor mange penge du gerne vil låne til en bolig, og hvor mange penge du har nu.

Det kan være med til at forberede dig, så du ikke går skuffet fra mødet med banken. Det er ærgerligt, hvis du havde en ide om, at du kunne tage et meget større banklån til en bolig, end du egentlig kunne.

Det kan også være en god ide, at du viser banken nogle eksempler på boliger, som du er interesseret i at købe. Hvis du ikke har den helt rigtige, kan du finde nogle, der ligner i samme område. Det kan være med til at gøre det mere konkret for både dig og banken, når I taler sammen. På den måde vil du nemmere kunne forstå, hvad de forskellige tal og termer betyder.


Så meget koster et banklån til bolig


Det er meget forskelligt, hvor meget du skal betale for et banklån til bolig. Det kommer helt an på, hvor lav en rente det er lykkedes dig at få. Renten er dog vigtig for, hvor meget du kommer til at afdrage på dit lån.

Der er forskel på, om du tager et banklån eller et realkreditlån til at købe bolig for. Der kan være forskel på renterne mellem de to. Generelt er det billigere at tage et realkreditlån, men der er forskel indenfor branchen. Det er derfor vigtigt, at du undersøger det, inden du kaster dig ud i det.

Der kommer også til at være forskel på, hvor meget du betaler for dit boligbanklån på 80 % og dit banklån på 15 % af husets værdi. Hvis du ikke har de sidste 5 % til at købe huset for, kan det være, at du er nødt til at skulle ud og låne dem også. Det vil typisk være som et forbrugslån, hvor der er en højere rente.

Banklån til at købe sommerhus for


Hvis du vil have et sommerhus, vil du som regel også være nødt til at låne pengene til det. Når du skal købe et sommerhus, skal du igen tale med dem i banken om, hvor meget du må låne til sommerhuset. Igen kommer det an på, hvor mange penge du har mulighed for at afdrage på huset.

Når du vil købe et sommerhus, har du mulighed for at tage et realkreditlån på 75 % af prisen på sommerhuset. Tidligere var det kun 60 %, du kunne finansiere med et realkreditlån. Det gør, at det er blevet billigere at købe et sommerhus, fordi realkreditlån ofte er billigere.

De sidste 25 % skal du selv skaffe. Det kan være, at du har dem sparet op. Det kan også være, at du er nødt til at låne dem. I det tilfælde kan du tage et banklån til at betale for de sidste 25 % af sommerhuset.


Banklån til at købe bil for


Ofte vil du også have brug for at låne penge, når du skal købe en bil. En bil er ofte en stor investering, der skal gøre det nemmere for dig at få hverdagen til at hænge sammen. Det kan være i forhold til at kunne komme nemt på arbejde og at hente og bringe børnene. En bil vil derfor ofte være alle pengene værd.

Når du køber bil, vil du typisk tage et banklån til at købe den for. Du kan ikke mulighed for at tage et realkreditlån til bilen. Du kan som regel tage et banklån, der dækker hele bilens værdi. Når du køber en bil, behøver du altså ikke at have sparet penge op for at kunne købe den.

Et banklån til en bil løber som regel over 10 år, men du har mulighed for at betale det af hurtigere, hvis du vil det. Det giver dig mulighed for hurtigt at slippe af med et banklån og få noget mere luft i økonomien. Det er altid en god ide at se dig om efter det mest fordelagtige banklån til en bil. Du vil for eksempel nogle steder have mulighed for ikke at skulle afdrage på dit lån to måneder om året. Det kan også være med til at give mere luft i økonomien.


Banklån til kolonihave


Drømmer du om en kolonihave, hvor du kan flygte fra hverdagen og så dine egne grøntsager, vil du i mange tilfælde også være nødt til at tage et banklån til at købe haven. Særligt omkring de store byer er kolonihaverne meget dyre. Der kan du hurtigt betale en million eller mere for den.

Der er meget få banker, der har et banlån, der er lavet direkte til at købe kolonihave for. Hvis du gerne vil købe en kolonihave, vil du derfor som regel skulle tale med din bank om det, og så finder I frem til den bedste løsning for dig.

Hvis du bor et sted, hvor en kolonihave ikke er så dyr, kan der være mange penge at spare, hvis sparer op til kolonihaven frem for at låne penge i banken til at købe den. Hvis den helt rigtige have er dukket op, er det selvfølgelig det bedste, at du tager et lån, så du har mulighed for at købe den. Du ved aldrig, hvornår den kommer til salg igen.


Banklån til forbrug


Hvis du gerne vil ud at rejse, købe et nyt TV eller nogle nye møbler, er det et banklån til forbrug, som du skal have. Det er også det, som man kalder et forbrugslån. Du kan tage et forbrugslån hos din bank, men har også mulighed for at tage det hos en låneudbyder som os.

Det er meget forskelligt, hvor stort et forbrugslån du har mulighed for at tage. Det kommer helt an på, hvor du tager det henne. Det er derfor altid en god ide, at du undersøger markedet grundigt, inden du bestemmer dig. Du kan finde forskellige låneberegnere på nettet, som du nemt kan bruge til at finde ud af, hvilken forbrugslån der er billigst blandt de forskellige låneudbydere.

Når du tager et forbrugslån gennem en bank, har du ikke mulighed for at bruge en låneberegner Der er det en god ide, at du taler med flere forskellige banker, så du kan finde ud af, hvilket banklån til forbrug, der vil være billigst for dig at tage. Der er i dag mange muligheder for at tage et forbrugslån, hvilket er med til at gøre det yderst fleksibelt og nemt for dig at finde frem til det helt rigtige.

Mulighed for at tage et banklån i en anden bank


Hvis du er kunde hos en bank, er det ikke sikkert, at du har mulighed for at tage et banklån hos en anden bank. Hvis du finder et lån, der er billigere hos en anden bank, skal du altså vurdere, om du vil skifte bank og tage lånet hos nogle andre. Hvis du har et banklån til bolig eller et andet større banklån, kan det blive svært for dig at skifte bank. I det tilfælde vil det være bedre for dig at tage et lån i din egen bank.

I nogle tilfælde er bankerne mere fleksible i forhold til, at du tager et forbrugslån hos en låneudbyder frem for hos en bank. Du kan prøve at undersøge mulighederne for det og læse de betingelser igennem, som du skrev under på, da du blev kunde i banken.

Når du har et stort lån hos en bank, er det vigtigt at huske på, at du skal samarbejde med dem i mange år fremover. Det er derfor vigtigt, at du ikke bliver uvenner med dem over bagateller. Omvendt skal du heller ikke finde dig i hvad som helst. Det er muligt for dig at skifte bank, hvis du ønsker det. Også selvom du har et stort banklån hos dem til for eksempel bolig eller sommerhus.

Det skal du være opmærksom på, når du tager et banklån


Hvis du ikke har taget et banklån før, er der sikkert en række termer, som du ikke er bekendt med. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på dem, så du er sikker på, at du har forstået alt i forhold til dit lån. Det gælder uanset, hvilken form for lån du tager.

Først og fremmest er det vigtigt, at du har styr på, hvad ÅOP er. Det står for årlige omkostninger i procent og er et begreb, som man bruger om alle former for banklån. Det dækker over de renter og gebyrer, som du årligt skal betale for at have dit lån. Det er derfor det vigtigste tal at se på, når du skal finde ud af, hvor dyrt dit lån bliver.

Renten er selvfølgelig også vigtig at holde øje med. Den har også en vigtig betydning for, hvor meget du kommer til at betale hver måned. Men fordi der på nogle lån også er en række gebyrer og andre omkostninger, er det bedst, at du ser på ÅOP, når du skal finde ud af, hvor meget et lån vil komme til at koste dig.